Сенсей Георги Иванов

1958 – 1996
georgy
Създателят на Българското Айкидо

Сенсей Георги Иванов (4 дан) е роден на 03.02.1958 г. в гр. Силистра. С бойни изкуства започва да се занимава от 1972 г. Като възпитаник на хореографския институт – гр. София, и ученик на един от най-големите български хореографи (н.а. Димитър Димитров – Палаврата), Г. Иванов е бил 10 г. професионален хореограф. През 80-те – 90-те години преподава народни танци и междувременно започва да практикува Айкидо, а от 1986 г. започва да преподава съвместно с Г. Пенев.

От 1988 г. преподава самостоятелно, а от 1990 г. за него не съществува нищо друго освен Айкидо. След учредяването на БАФ, Сенсей Георги Иванов е избран за президент и като такъв той е един от преките отговорници за организирането на последвалите многобройни семинари с майстори като М. Фуджита, Й. Йокота, Дж. Венери, Вилаверда, П. Голдсбъри и др.

ivanov2Заради неуморния му труд в преподаването и популяризирането на Айкидо, както и цялостната политика на БАФ през тези години, се стига до периода, в който през 1992 г. БАФ е приета за член на ЕАФ, а малко по- късно същата година за член на ИАФ и получава признание от Хомбу Доджо. На олимпиадата на неолимпийските спортове (World Games) – Хага ’93, води представителите на БАФ и на успоредно проведения семинар и демонстрации българите са сред най-добрите.

Като хореограф от една страна и преподавател по Айкидо от друга, Сенсей Г.Иванов успява да съчетае методите на преподаване на народните танци с тези на Айкидо, като по този начин по това време започва да се говори за българска методология в преподаването на Айкидо. През 1995 г. на проведения в гр. София конгрес на ЕАФ той е избран за член на борда и за зам.-председател на Комисията за развитие на Айкидо в Европа.

ivanov3На 01.12.1996 г. загива в автомобилна катастрофа заедно с по-големия си син Димитър. На 01.12.1997 г. пристигналата в София делегация от Айкикай Хомбу Доджо дава посмъртен четвърти дан на Бащата на Българското Айкидо. Създал Българската и Монголската Айкидо Федерации и предал своята любов към Айкидо на всичките си ученици, Сенсей Георги Иванов ще остане водещото име в историята на Българското Айкидо.

Comments are closed.